chinacompetence.se
Sven Calander
din kinakonsult: kultur, språk, management

Kinas revansch

Sedan urminnes tider har Kina haft en dominerande roll i världsekonomin. Efter en temporär nedgång under 1900 talet är man nu på väg att återta sin historiska position.

BNPhistoriaC

 

Världsekonomins historia i % av global BNP sedan år 1, (fakta från Agnus Maddison, Historical Statistics of the World Economy: 1-2008 AD)

Affärer och entreprenörer

Strax efter att den ekonomiska reform- och öppna-dörrens-politik (改革开放) startades upp av Deng Xiaoping i december 1978 vaknade intresset snabbt från omvärlden att investera i Kina. Detta ledde även till ett stort kinesiskt intresse för västerländska produkter, teknik och management.

”To get rich is glorious” (致富光荣) är ett citat av Deng Xiaoping från sommaren 1992 som ytterligare gav stimulans till den då redan kraftiga ekonomiska tillväxten som rådde i Kina. Medlemskapet i WTO i december 2001 var en signal till kineserna att ge sig ut på den globala arenan, och tillväxten tog ytterligare fart. Världens kanske starkaste affärskultur och ett entreprenörskap som finns i generna hos många kineser innebär att affärstillfällen sällan missas.

BNPtillvaxt

 

Kinas BNP tillväxt, (fakta från National Bureau of Statistics of People's Republic of China)

Sveriges attraktionskraft

Efter medlemskapet i WTO ser vi alltfler kinesiska företag som agerar globalt: Lenovo, ZTE, HuaWei, HaiEr, Geely, Chery, listan blir längre och längre allt eftersom de kinesiska storföretagen hittar sina marknader, partners eller förvärvar företag i väst. Nätverket av underleverantörer följer samma trend. Media vittnar om ett stort intresse för svensk industri, “ Sveriges attraktionskraft ligger framför allt i vårt rykte som öppet, investeringsvänligt och högteknologiskt land med multinationella företag och stor kompetens.” (DN, 2011-01-24)

Urbaniseringen leder till efterfrågan

XiaoKang-familjen (小康家) är en traditionell måttstock för den välmående familjen i Kina. XiaoKang- familjerna ställer krav på att samhället skall fungera i allt från infrastruktur och utbud av varor och tjänster till skola och nöjen. I och med den snabba urbaniseringen har XiaoKang-familjerna ökat kraftigt i antal, och många relaterade marknadssegment har i det närmaste exploderat. Gruppen dollarmiljonärer har också ökat snabbt, och med dem efterfrågan på lyxvaror.

URBANRURAL2

Kinas urbanisering, (fakta från www.un.org)

Behov av rationaliseringar och äldreomsorg

En-barns-systemet (计划生育政策) har funnits länge på agendan, och startades 1979 som en temporär lösning på ett akut befolkningsproblem, bl a för att få maten att räcka till den starkt växande befolkningen.

Följden av denna radikala politik har på sikt lett till en sned befolkningsfördelning som ger brist på arbetskraft samt svårigheter i försörjning av de äldre. Detta är en liknande befolkningspyramid som i Sverige, men med en mer än140 gånger större befolkning. På landsbygden finns en stor rörlig arbetskraft som till viss del jämnar ut bristen på arbetare i storstäder, som t ex i Shanghai. På sikt innebär detta troligen en dyrare arbetskraft, samt krav på rationaliseringar i industrin och effektivare management, för att industrin skall behålla sin konkurrenskraft. Äldreomsorgen behöver byggas ut för att kunna ta hand om alla ensamma äldre, där det tidigare var barnen och släktingar som stod för tryggheten på ålderdomen.

populationPyramid

Kinas befolkningspyramid (U.S. Census Bureau, International Data Base)

Möjligheter och dolda hot

Sedan 1984 har jag verkat i Kina, först som utlandsstudent och biträdande teknisk attaché, och därefter på ett flertal chefs- och projektledarjobb. Som ansvarig vd byggde jag upp och fintrimmade ett svenskt dotterbolag i Kina för den kinesiska marknaden. Jag stod bokstavligen i den kinesiska myllan som projektledare för ett stort industribygge. Min senaste erfarenhet är som teknisk chef för byggnationen och tekniska uppstarten av svenska paviljongen på EXPO 2010 i Shanghai.

Jag har följt och i vissa delar känt mig som en liten del i det kinesiska undret. Oftast har jag verkat som ensam icke-kines, utan behov av tolk, och fått en mycket nära relation till mina anställda och olika partners.

Jag delar gärna med mig av min kunskap, mina nätverk och min kompetens om verksamhet i Kina. Det är lätt att identifiera stora möjligheter men där finns också många synliga och än fler dolda hot.

Sven Calander

KINA INFO UPPDRAG BLOGG View Sven Calander's profile on LinkedIn CV EngFlag1
简历
SvFlag
© Sven Calander, 2016, utvecklat
KINA INFO